Bitkiler ve Azot

Bu yazıda amonyak, nitrit, nitrat vb. azotlu bileşiklerin bitkiler tarafından kullanılmasına değineceğim. Yalnız baştan söylemem gereken birkaç şey var. Nasıl balıklarımıza bakarken onların ihtiyaçlarını karşılıyor, sağlıklarına dikkat ediyorsak bitkilere de aynı özen gerekir. Balıkların sık sık hastalandığı akvaryuma nasıl sağlıklıdır denemezse bitkilere de ihtiyaç duydukları bakımı yapmazsanız sağlıksız olacaklardır. Balıklara yem vermeyince ve düzensiz yemleme yapınca sağlıkları nasıl bozulacaksa bitkiler de gerekli besin maddelerini, CO2'yi, ışığı alamazlarsa sağlıklı olamazlar ve aşağıda anlatacağım işleri yapamazlar.


Öte yandan aşağıda anlatacaklarım yoğun bitkili, az balıklı akvaryumlar için geçerlidir. Dediklerim hiç bir şekilde 4-5 tane bitki barındıran tanklar için geçerli değildir. Temel prensipler aynıdır ama bu kadar az bitkinin sudaki azotun tamamını zararsız hale getirmesi beklenemez. Aynı şekilde ne kadar yoğun bitkili olursa olsun 40 litrede 40 tane yetişkin lepistes bakanlar filtrelerini çıkartıp sırf bitkilerden medet ummamalıdır. Evet, bitkilerin etkisi büyük olacaktır ama bu kadar çok balığın çıkartacağı atığı dönüştürmeleri de beklenemez.




Balıklar bildiğiniz gibi yedikleri yemlerdeki aminoasitlerin vücutlarında yıkılması ile amonyak ortaya çıkartır. Bu amonyak ise filtrede önce nitrite, sonra daha az zararlı olan nitrata çevrilir. Tabii ki siz bitki besliyorsanız bitki bu azotlu maddeleri alıp proteinlerin, enzimlerin vs. yapı taşı olan aminoasitleri oluşturmakta kullanacaktır. Eğer fitre yüksek kapasiteli değilse, balık sayısı da tank hacmine göre az sayılamayacak orandaysa o zaman sudaki amonyak hemen dönüştürülemeyecek, filtrasyon yetersiz kalacaktır. Bu durumda bitkilerin önemli bir özelliği ortaya çıkıyor. Bitkiler enerji tasarrufu için amonyağı nitrata tercih ederler. Çünkü zaten nitratı bünyelerine alsalar, amonyağa çevirmek için epey enerji harcayacaklardır.


Mesela örneklersek; bitki sayınız bol, balık sayınız uygun, bitkileriniz hızlı büyüyen türlerden ve iyi bakılıyorlar. Balıklarınız birim zamanda 100 amonyak üretiyor, filtreniz de biraz kirlenip tıkandığı ve verimi düştüğü için akvaryumunuzdaki biyolojik filtrasyon sistemi normalde dakikada 110 birim amonyakla başa çıkarken 95 birime düştü diyelim.(tabii filtrasyon sistemi derken kumdaki vb. bakterileri de hesaba kattığımızı varsayıyorum)


Şimdi eğer sizin bitki vb. azot türevlerini tutacak bir aracınız yoksa o zaman her dakikada akvaryumunuzda 5 birim amonyak birikecek demektir. İşte bitkiler bu durumda imdada yetişiyor. Çünkü bitkiler filtrenizin işlemden geçirip nitrata çevirdiği azotu değil, kendisi için işlemesi daha hesaplı olan amonyağı tercih edecektir. Bu durumda eğer bitkilerinizin dakikada 5 birimden fazla amonyak işleme şansı varsa o zaman akvaryumunuzda amonyak birikimi derdiniz olmayacaktır.


Bitki akvaryumları için bitkilerin ihtiyaç duydukları besinleri rahatça alması için düşük pH tavsiye edilir.(7'nin altında) Bunun bir başka faydası da vardır. Düşük pH'ta amonyak çok daha az zehirli olan amonyuma dönüşür. Bu sebeple düşük pH'a sahip akvaryumlarda amonyak zehirlenmesi çok düşük bir ihtimaldir. Bunun bir faydası daha vardır; bitkiler amonyumu da amonyağa tercih ederler. Eğer sizin balık sayınız tank hacmine göre çok fazla değilse ve pH yeterince düşükse o zaman suya verilen amonyak hızla amonyuma dönüşecek, bitkiler tarafından çok rahat kullanılabilecektir. Bu koşulların üç büyük faydası vardır:


1) Filtreleme ile amonyağın dönüştürülmesine gerek kalmaz, pH düşük olduğundan amonyuma dönüşen amonyak büyük verimle kullanılır.


2) Amonyak amonyuma dönüştüğü için balıklarınızın zehirlenme ihtimali azalır.


3) Bitkiler tarafından amonyum ve nitratın kullanımında harcanacak enerji bakımından bakılırsa 1 mol azotlu maddenin harcanmasında 80 kcal/mol civarında bir enerji tasarrufu olacaktır. Bu da bitkinin büyüme vb. işler için daha fazla enerji ayırmasını sağlar.


Her şey bir yana yeterli bitkilendirme varsa bitkilerin azotu kullanması ile normal bir filtrenin azotlu bileşikleri çevirmesi arasında çok büyük bir fark vardır. Filtre ile nitrata çevrilen amonyak daha zararsız hale gelir ama sonuçta nitrat da zehirlidir ve su değişimi ile atılması gerekir. Azotlu bileşiklerden bitkiler yoluyla kurtulmak ise kesin çözümdür. Azotlu maddeler bitkilerce kullanılınca ortadan kaldırılır, suda birikecek nitrat vb. maddeler oluşmaz.


Peki hangi bitkiler ne şekilde kullanmaya uygundur?


a) Besinleri ağırlıklı olarak kökleri yoluyla alan bitkiler:


Cryptocoryne, echinodorus, saz vb. kök sistemi gelişmiş bitkilerdir. Besinlerini ağırlıklı olarak tabana saçak şeklinde yayılan kökleri vasıtası ile alırlar. Özellikle balıkların taban malzemesinde biriken dışkılarından vb. malzemelerin çürümesiyle ortaya çıkan azot türevi maddeleri almaları ile akvaryum sağlığına faydaları büyüktür.


Suda çözünmüş azotlu bileşikleri almakta yeterli verimi sağlamazlar. Dip çekimi yapılmayan akvaryumun taban malzemesinde oluşacak azot birikiminin önüne geçmek için biçilmiş kaftandırlar. Bu bitkilerin tabana dikili olduğu yerin 10 cm yakına kadar dip çekimi yapabilirsiniz ama 10 cm'den yakın yerlerin temizlenmesi bitkilerin köküne yakın yerlerde gübre görevi görecek maddelerin birikmesini engelleyeceğinden bitkli besin sıkıntısı çekebilir.


b) Besinlerini ağırlıklı olarak sudan alan bitkiler:


Elodea, egeria densa, cardemine lyrata, java moss gibi bitkiler yapraklarından difüzyon yolu ile veya gövdelerinde taban seviyesinin üzerinde çıkan kökleri vasıtası ile sudaki çözünmüş maddeleri rahatça kullanabilirler. Ayrıca su mercimeği gibi yüzey bitkileri de besinlerini direk sudan alırlar.


Besinlerini kök vasıtası ile tabandan da alabilseler de kök sistemleri gelişmemiş olduğu için tabanda biriken maddeleri verimli olarak tüketemezler. Balıkların vücutlarından direk olarak suya bıraktığı amonyağı direk aldıkları için suda serbest halde bulunan azotlu bileşikleri tüketmekte kullanışlıdırlar. Hafif bir akıntı olması bitkilerden daha yüksek verim alınmasını sağlar.


Bitkilerin ne kadar azot kullanacağını nasıl anlarız?

Azot ağırlıklı olarak hücrelerin temel yapı taşlarından olan ve hücre yapımından, yaşaması için gerekli işlemlerin gerçekleşmesine kadar hayati önemi bulunan aminoasitlerin yapımında kullanılır. Tabii kesin bir miktar söyleyemesek de bir bitkinin ne kadar azotu bünyesine katacağını ne kadar hızlı büyüdüğüne bakarak tahmin edebiliriz. Mesela saz çok hızlı büyüyen ve çoğalan bir bitkidir. Anubias ise ne kadar iyi bakarsanız bakın yavaş büyüyen bir bitkidir. Eğer balık sayınız çok olacaksa ve azotlu bileşikleri tüketmesi için bitki alacaksanız akvaryumunuza 3-4 tane anubias dikmek yerine arka plana 1 tane saz dikmeniz daha karlı olacaktır.


Bitkilerin verimini etkileyen faktörler ve bazı tavsiyeler:


Örneğin saz her ne kadar hızlı büyüyen bir bitki olsa da yeterli ışığı, demir gibi mikro besinleri, gerekli CO2'yi almadığı taktirde büyümesi duracak veya yavaşlayacaktır. Bu durumda bitkinin fazlaca azot harcaması söz konusu değildir. Bitkilerin gelişimleri durdu veya yavaşladıysa sebebini araştırıp bitkinin o konudaki ihtiyacını gideriniz.


Eğer balık sayınız çoksa ve balıklar büyükse doğal olarak dışkı miktarı da çok olacaktır. Bu sebeple besinleri ağırlıklı olarak tabandan alan bitkileri de kullanmanız iyi olacaktır. Akvaryumunuzda ağırlıklı olarak tabandan besin alan bitkilerin bulunmadığı bölümlerden dip çekimi yapmanız iyi olabilir. Mesela sadece arka sırada saz ekili olan bir akvaryumun ön kısımlarından dip çekimi yapılması tavsiyenin ötesinde, çoğu durumda bir gerekliliktir.


Balık sayınız çoksa elodea, su mercimeği gibi besinlerini direk sudan alan, hızlı büyüyüp bol azot tutan bitkilere ağrlık vermeniz akvaryum sağlığı açısından iyi olacaktır.


Eğer suyunuzdaki azotu filtreden çok bitkiler ile işleyip su değişmini de çok az yapmayı düşünüyorsanız anubias gibi yavaş büyüyen bitkiler yerine saz, cabomba, elodea, echinodorus osiris gibi hızlı büyüyen bitkileri tercih edip yavaş büyüyen bitkileri sadece görsel amaçla düşününüz.


Java moss, riccia gibi üzerinde yapısından dolayı atıkları tutan ve yavaş büyüyen bitkileri azot tüketmekte kullanmayı düşünmeyiniz. Bu konuda hiç de verimli değildirler. Sadece görsellik yönünden düşünülmelidirler.


Bitkilerinizin büyümesi durduysa sadece ışık, CO2 gibi bitki gelişimini hızlandırıcı etkenler üzende durmayın. Mesela fotosentez işleminin gerçekleşmesini sağlayan klorfilin yapısındaki magnezyumun eksik olması bitkinin fotosentez yapmasını engelliyor olabilir. Hatta klorofilin yapısında bulunmasa da klorofil üretimi için gerekli olan demir yoksa bu da bitki gelişimini engelleyici bir unsur olabilir.


Yazan: Onur UYGUN
Ekleyen: Furkan CAN

Yüzgeç Erimesi 2

Bakteriyel kökenli hastalıktır.Yüzgeç erimesi, balık hastalıkları arasında en genel olan ve en çok görünen hastalık çeşitidirBir çok bakterinin neden olduğu bastalık, diğer hastalıklarla eş zamanlı olarak görülebilir.Genelde tedavi edilebilen...

Ağız Yaraları

Teşhis: Baş kısmında özellikle ağız çevresinde oluşan beyaz mantar tabakası.Tedavi: Pamukçuk adıyla da bilinen bu hastalık tedavisinde balık ayrı akvaryuma alınır,diğer akvaryum dezenfekte edilir.Balık 10 lt ye 100 mg Terramycin'le tedavi e...

200x80x60 Akvaryum Yapımı

Merhaba ;Ölçüler: 200x80x60Hacim: 960 litreSump: 128 litreToplam: 1088 litredivstrongGene her zamanki gibi ilk başta bantlarımızı çektik./strong/div divstrong/strong /div divimg src=http://www.ak...

A'dan Z'ye Havuz Yapımı

div h1İnsanlar ve hayvanlar için daha iyi bir yaşam kalitesi: Kendi bahçe havuzunuz/h1/div div div pspan lang=tr-TRBahçe havuzunuzun ekosistemi, son günlerde doğada azalmakta olan, hayvan ve bitkiler için yaşayan bir çevre sunar...

Pul Dökülmesi

Teşhis: Oksijen yetersizliğinde olduğu gibi balık su yüzeyinde yüzer,hareketleri ağırdır,pullarının bir kısmı dökülmüştür.İlerleyen safhalarda pullar tamamen dökülür.Tedavi: Hasta balık ayrılır ve akvaryumun suyu tamamen değiştirilip deze...

Patlak Göz

Gözün birisi yada ikisi yuvasına sığmayacakmış gibi şişerek patlar.Daha çok Japon türlerinde görülen bu hastalık sonucu balı kör olur.Bazen gözlerini kaybeden balık bu şekilde yaşayabilmektedir.Nitrofurazon ihtiva eden bir ilaçla balık ay...

Ağız Fungusu

Balıkta ağız kısmına yakın bir yerde görülür,ağız kısımında beyaz bir tabaka görünür.Balık ağızında bozulma baş gösterir,hastalık ilerlemesi durumunda ağız çevresi bakteriler tarafından kemirilerek balığın ölümüne sebep olur. ...

Önce Can Güvenliği

divMerhabalar ;/div div /div divGün geçtikçe akvaryum ve canlılarına olan merakını , sevgisini , tutkusunu içinde barındıran , imkanları doğrultusunda ilk başlarda minik bir fanus'a bile razı olan ve daha sonra biraz bilgi v...

Yavru Balıkların Bakımı ve Beslenmesi

pMerhaba ;/p pGenel olarak yavruların bakım ve beslenme aşamaları aynıdır fakat bazı türler farklılıklar gösterebilir.Makalede genel ve olağan bakım,gelişme ve beslenmeye yer verdim./p pElimden geldiği kadar açık ve net yazmaklar bera...

Hastalıklı ve Sağlıklı Balık

Akvaryumlarınızı kurulum kurallarına uygun kurduysanız muhtemelen balıklarınız sağlıklı bir ortamda yaşayacaklardır.Balıkların hastalanma nedenlerini en önemlisi akvaryum sahipleridir.Hastalıklara davetiye çıkaran 3 temel neden vardır*-Ak...

Kabızlık

Balığın anüsünde asılı duran dışkı,gözle görülür karın şişliği,yeme ilgisizlik,ilerleyen durumlarda balığın hiç dışkı çıkarmaması ve yemden tamamen kesilmesi şeklinde görülür.Tedavi olarak balığa Parafin Oil'de yarım saat bekletilmiş kari...

İç ve Dış Parazit

Akvaryumda balığın türüne uygun olan su değerlerini ayarlarsak dış parazit oluşumuna izin vermemiş oluruz.Tabi sadece su bozukluklarından meydana gelmemektedir. Tüm hastalıkların başında gelen stres etkeni dış parazitte de önemli yer kapl...

Balık Sülüğü

Teşhis: Paraziti taşıyan balık,ondan kurtulmak için anormal hareketler yapar,Kuma ve otlara sürtünür.Tedavi: Bu belirtileri gösteren balıkları %3 oranında eritilmiş tuzlu suyla banyo yaptırılmalıdır.Bu banyo sülüklerin bayılarak düşmeleri...

Komple Akvaryum Yapımı

divstronguAkvaryumun ölçüleri:/u/strong 80x40x40 (h)/div divstronguHacim:/u/strong 128 litre/div divstronguCam kalınlığı:/u/strong 6 mm/div divstronguKayıt kuşak:/u /strongAlttan ve Üstten/div div...

Sprulina Yetiştiriciliği

p align=leftSpirulina Yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler/p t t /t/ttable width=100%ttr tdimg src=http://www.aalpbaz.com/images/spirulina01.JPG height=200 width=161 border=0 onload=NcodeImageResizer.crea...

Uygunsuz Su Şartları

Akvaryum suyunun hazırlanması kurallarına dikkat edilmemesi,balıkların hava keselerinin iltihaplanmasına ,deri üzerinde beyaz lekelerin oluşup derinin dökülmesine neden olur.Yapılması gerekenler;hemen akvaryumun 1/3 oranında suyu değiştirilme...

Malawi Gölü Su Değerleri

pH 7.5-8.6 kH 9-18 gH 10-15Katyon (meq/L) 2.45 Anyon (meq/L) 1.08-1.77 Na (sodium) (mg/L) 21.0 K (potassium) (mg/L) 6.4 Ca (calcium) (mg/L) 16.4-19.8 Mg (magnesium) (mg/L) 4.7-8.8 HCO3 + CO3 (bicarbonate,carbon...

Alternatif Vitaminler

strongALTERNATİF VİTAMİNLER./strong div      Balıklarımız, sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmeleri için alternatif vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarlar. Bu vitamin ve mineralleri bizler, akvaryumlarımıza alte...

Koi Havuzuna Dair Herşey

div h1Koi havuzunun kurulması/h1/div div div dl style=width: 318px;dtimg src=http://www.sera.de/uploads/pics/teichbau_116tb_14.jpg height=205 width=318 border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); //d...

Kaplumbağa Yetiştiriciliği

p align=leftKaplumbağa Yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler/p p align=justifyDünyada çeşitli kaplumbağa türlerinin gerek yemeklik gerekse süs amacıyla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunlardan yumuşak kabuklu kaplumbağa (emTrionyx si...

Japon Balığı Yetiştiriciliği

div h1İnsanlar ve hayvanlar için daha iyi bir yaşam kalitesi: Kendi bahçe havuzunuz/h1/div div div pspan lang=tr-TRBahçe havuzunuzun ekosistemi, son günlerde doğada azalmakta olan, hayvan ve bitkiler için yaşayan bir çevre sunar...

Farkı Türler Neden Bir Arada Bakılmaz

pMerhabalar ; /p pBu makalede siz değerli akvaristlere , cichlidlerini beslediğimiz göl ve nehirlerden , bu göl ve nehirlerde yaşayan cichlidlerden , birbirleri ile farklarından , beslenmelerinden, davranışlarından ve su kimyalarından bah...

Beyaz Benek

Çok sık rastladığımız ve önlem alınmazsı kısa sürede gereki olan önlem alınmazsa kısa sürede çok çabuk yayılan bir hastalık.Bu hastalık balığın vücudu küçük beyaz lekelerle kaplar.Bilinen bir parazit türüdür.Balıkta iğne başı büyüklüğünde gri...

Artemia Çıkarma Aparatı

divstronguGerekli Malzemeler ;/u/strong/div div /div divstrong2.5 Litrelik boş pet şişe/strong/div divstrongMaket bıçağı/strong/div divstrongSilikon/strong/div divstrongHava motoru/strong/div ...

Amerikan Tetralarının Bakımı

Pek çok yerde amerikan tetralarının ne kadar dayanıksız oldukları ile ilgili pek çok bilgi mevcuttur. Aslında bu bilgiler genelde bilgisizliğin ürünüdür. Tetralar için hassas denimesi kimi durumlar ve kimi türler için doğru olabilir ama pek çoğu a...

Bloat

Bloat hastalığı genellikle malawi gölü Mbuna cinsi balıklarında görülmektedir. Genellikle bloat hastalığı yanlış beslenme yüzünden ortaya çıkmaktadır. Genellikle bitkisel beslenen mbuna cinsi balıklara protein ağırlıklı yemler verildiğinde ve...

Ph-Kh-Gh-İletkenlik

Potentia hidrogeni [pH]pH bir çözeltinin asitlik veya bazlık ölçüsüdür. pH özel durumların haricinde 0-14 değerleri arasında bir skala yardımıyla ölçülür. pH sudaki hidrojen iyonu konsantrasyonunu negative logaritma değeridir. Suy...

Canlı Doğuran Yavrularının Yetiştirilmesi

p style=font-weight: bold;Canlı Doğuran Yavrularının Yetiştirilmesi/p po:p/o:p/p p style=text-indent: 35.4pt;Canlı doğuranların yavrularının yetiştirilmesinde belki de en büyük sıkıntı yine bu yavruların ebeveynleridir. Ne kadar...

Neon Hastalığı

İsminden de anlaşılacağı gibi neon tetra balığında görülen bir hastalıktır.Balıkta açık sarımsıya benzer lekeler görülür.Toplu ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. ...

Kolomnaris

Mantar hastalığı bir çok sebepten kaynaklanabilir. Bunların başlıcaları; Akvaryumda bulunan ölü balıklar, akvaryumun içindeki pislikler, yem artıkları, uzun süre temizlenmeyen filtreler, su kalitesinin düşük olması, hastalıklı başka bir balığ...

Balıkların Doğru Ve Doğal Beslenmesi

div pBalık yemi, dengeli beslenme için besinlerin, vitaminlerin, minerallerin, eser elementlerin ve safra maddelerinin balıkların ihtiyacına göre son derece dengeli karışımından meydana gelmelidir./p/div div pstrongSafra Maddeleri:...

Dropsy

Dropsy hastalığının oluşmasına neden olan etkenler şunlardır; su şartlarının kötü ve dengesiz olması, aniden olan ph değişiklikleri ve strestir. Bu etkenler yüzünden su balığın sindirim sisteminde birikir ve birtakım zehirli gazların oluşması...

Hava Kabarcığı

Özellikle kış aylarında, geniş çaplı su değişimlerinde şebeke suyu kullanılınca, suyun sıcaklığının aşırı derecede düşük olması nedeniyle yaşanan bir sorundur. Suyla ilgili tek endişe çoğu kişi için klor ve ağır metallerdir. Ancak bu soru...

Kaba Pislik Temizleme Aparatı

Merhabalar ; font size=4font size=2öncelikle belirtmek isterim ki /fontu font color=#0000ffbu düzenek rutin akvaryum bakımınızın yerine geçmez sadece ara bakım olarak nitelendirebiliriz. /font/u/fontdivfont size=4u...

Tüm Süs Balıkları İçin Yemler

divstrongfont color=#ff0000font size=5TATLI SU BALIKLARI/font/font/strong/div divstrongfont color=#ff0000 /font/strong/div divstrongfont color=#ff0000CİCHLİDLER /fontfont color=#000000(Sarıprense...

Haplochromisler Hakkında Herşey

p style=margin: 0cm 0cm 0pt;font color=#ff0000 size=3 face=Times New RomanstrongHAPLOCHROMİS/strong/font/p p style=margin: 0cm 0cm 0pt;o:pfont size=3 face=Times New Roman /font/o:p/p p style=margin: 0cm ...

Cichlidlerde İç ve Dış Parazit

p style=margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: center; align=centerspan style=color: red;font size=3 face=Times New RomanstrongDış Parazit/strong/font/span/p p style=margin: 0cm 0cm 0pt;font size=3 face=Times New Roman...

Odinium

Bu hastalıkta bakteri ve mantarın oluşturduğu bir hastalıktır.Balığın kuyruklarıyla  kanatları çürümeye başlaması oluşan bir hastalık.Daha sonra bu kısımların parçalanmasına sebep olmaya başlar,tedaviye başlanmaması halinde Gövdeye doğru...

Mbunalar

Bu ad altına toplanan balıklar ise (rock-dwelling)kayalıklarda yaşıyan balıklardır. Yaşam ortamı göz önünde tutularak yapılan adlandırma.Mbunada oturanların yöresel bir söyleyişleri de var ve bunlar için çok uygun bir isimdir. Malawi Gölü...

Tatlı Su Akvaryumlarında Ph Ayarı

spanBir akuaristin en büyük sorunlarından biri mevcut PH değerinin korunmasıdır. Çoğu hobici ise PH ‘ı etkileyen faktörlerin bilincinde değildir. PH söz konusu olduğunda kararlığı yani sabit seyretmesi en önemli koşullardan biridir. Her ne kad...

Balıklarda Kuma Sürtünme Nedeni

Akvaryumlarda sıkça rastlanılan bir sorundur. Özellikle çiklitlerin popüler olmasından sonra daha fazla farkedilmiş bir problemdir. Ancak çoğu zaman nedeni doğru tanımlanmayarak dış parazit hastalığı olarak algılanır ve buna uygun tedaviler d...

Oksijen Fazlalığı

Oksijenin az olması sorun yarattığı gibi fazlalığı da sorun yaratır.Fazla oksijen balıkların kan dolaşımları üzerinde olumsuz etkiler yaratır.Özellikle yavru balıklar bünyelerinin zayıflığı sebebiyle fazla oksijene dayanamaz ölürler.B...

Tipik Akvaryum Yapımı

divMerhaba ;Ön Cam: 27 cm/div divSağ Yan Cam: 27/div divArka Cam: 37/div divSol Yan Cam: 17/div divSol Çapraz Cam: 14/div div /div divstrongÖnce camlarımızın ölçülerini hesaplayarak kestirdim./strong...

Tüm Victoria Cichlidleri M-Z

pMbipia lutea/p pimg src=http://www.africancichlids.net/gallery/mbipia_lutea.jpg border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); //p pMbipia lutea 'porthole'/p pimg src=http://www.africancichlids.net/gallery/mbi...

Tüm Victoria Cichlidleri A-L

pAstatoreochromis alluaudi/p pimg src=http://www.africancichlids.net/gallery/astatoreochromis_alluaudi1.jpg border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); //p pAstatotilapia aeneocolor/p pimg src=http://www.afr...

Hidrokoride

Teşhis: Cilt üzerinde oluşan sarı lekeler.Daha çok solungaçlara yakın yerlerde yuvalanır,balığa vantuzlarıyla yapışarak süratle çoğalır.Tedavide geç kalınırsa özellikle yavru balıklarda çok ölümcüldür.Tedavi: %5 lik Metilen mavisi ile...

Çeşitli Sıcaklıklarda Oksijen Doyma Noktası

Sıcaklık (°C)      O2 (mg)/litre 10°        -           11,3 15°        -    ...

Haplochromineler

Bu ad altındaki balıklara ; Haplochromis Hilgendorf soyuna dayanan genleri nedeniyle bu ad verilmiştir. 18 türü bünyesinde bulundurur. Soysal bir adlandırma biçimidir.Bunlar:Aristochromis, Bucchochromis, Champsochromis, Chilotil...

Derin Kum Yatağı

pAmerika’da yıllardır Dr.Ron Shimek öncülüğünde yaygın olarak kullanılan bu sistemin dalgası yavaş yavaş Avrupa'da ulaştı. Amerika’da aşağı yukarı en yaygın sistemin DSB olduğunu söyleyebiliriz. Dergilere aktarılmadan önce, yada Deniz akvaryum...

Artemia Hakkında Herşey

p align=leftspanArtemia Sp. Nedir? Nasıl kullanılır?/span/p t t /t/ttable width=100%ttr td pimg src=http://www.aalpbaz.com/images/artemia01.JPG height=153 width=314 border=0 onload=NcodeImageResizer.c...

Peacocklar

Bu ad altındaki balıklara; Aulonocara soyuna dayanan genleri nedeniyle bu ad takılmıştır. Bu ad altında toplanan balıklar genelde etkileyici renklere sahiptir. Soysal bir adlandırma biçimidir.Malawi Gölünün açık sularında bulunurlar. Va...

Mbunalar Hakkında En Çok Sorulan 20 Soru Ve Cevapları

font color=#0000ffMerhabalar,Genellikle Mbuna türlerine yeni geçiş yapan üyelerimiz tarafından sıkca sorulan soruları bu yazıda genel olarak cevaplamaya çalışacağım.Üstadların eksiklerimi düzeltmelerinden memnun olurum.Umarım forum kir...

Jaubert Filtre Sistemi

pJauber sistemi, Prof. Jean Jaubert tarafından uygulandığı ve geliştirildiği için kendi ismi ile anılmaktadır. Prof. Jean Jaubert Deniz biyologudur ve Niza Üniversitesiyle Monako’daki Okyanus Müzesinde çalışmaktadır. Bu sistem Almanya’da hala ...

Yüzgeç Erimesi 1

YÜZGEÇ ÇÜRÜMESİ Hastalık türü : Bakteriyel.Organizmalar : Aeromonas, Psuedomonas ya da Vibrio.Tanım : Yüzgeç erimesi, balık hastalıkları arasında en genel olan ve en bilinenlerindendir. Bir çok bakterinin neden...

Yapım Aşamasında

font size=5Bu bölüm yapım aşamasındadır.../font ...

Bakteriler Ve Biyolojik Döngü Oluşumu

FAYDALI BAKTERİ ÖMRÜDoğada su, biyolojik filtreleme sisteminin bir parçası olarak birçok süreçten geçer. Bu süreçler günümüzde balık beslemekte başarıyı yakalamanın temel ilkeleri halini almıştır. Dört temel süreç sırasıyla şunlardır....

50x35x35

Ölçüler: 50x35x35Hacim: 61,5 litre div /div divimg src=http://www.akvaryum.com/Forum/dosyalar/50071/20081120_164459_IMG_3118_Small.JPG height=480 width=640 border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this);...

80x40x40 Akvaryum yapımı

Merhaba ;Ölçüler: 80x40x40Hacim: 128 litredivstrongGene her zamanki gibi ilk başta bantlarımızı çektik./strong/div divstrong/strong /div divimg src=http://www.akvaryum.com/Forum/dosyalar/50071/20081017...

Koi Yetiştiriciliği

p align=leftRenkli Havuz Balıkları Yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler/p t t /t/ttablettr td div align=centerimg src=http://www.aalpbaz.com/images/havuz01.JPG height=130 width=132 border=0 onload=Ncod...

Nitrifikasyon ve Bakterileri

div style=overflow: auto; div divMerhabalar ;/div div /div divBu makalede akvaryumlarımızdaki nitrifikasyon'u yapan bakteriler hakkında bilgi paylaşımı yapacağım.Fakat konuya ortadan girmemek adına önce biraz nitrifika...

Göz Fırlaması

Japon balıklarında görülen bir hastalıktır,balıklarda gözler göz yuvasına sığmayacak şekilde büyür daha sonrada patlayarak balığın kör olmasına yol açan bir hastalık türüdür. ...

Şişmanlık

Balıklarda fazla ve yanlış beslenme sonucu görülür.görünüşte zararlı değildir ama üretim yapmak istiyorsanız,balıkların şişmanlıktan yumurtalıklarının yağlanması ve bunun sonucu yavru üretiminin durması sorun yaratabilir.Kısırlık oluşabilir....

Oksijen Yetersizliği

Ciddi oksijen yetersizliklerinde balıkların ölümüne sebebiyet verilebilir.Aşırı bir oksijen yetersizliğinin olmadığı durumlarda balık az oksijen almasından dolayı hastalıklara karşı dirençsiz kalabilir.Belirtileri: Balıklar akvary...

Furunkukozis

Hastalık balığın sindirim sisteminde veya dıştan tahriş olan bölgelerde ortaya çıkar. Deri şişer, kabarcıklar meydana gelir. İçleri pembemsi veya kırmızımtırak sıvı ile doludur. Hastalık balığın solungaçlarında renk solmasına sebep olur. Eğer hasta b...

Balık Yengeci

Teşhis: Balık devamlı huzursuz bir hareketlik içindedir.Gözle rahatça görülebilen parazit,başındaki iki koluyla balığa tutunur ve kanını emerek beslenir.Bu parazit gerçek yengeç familyasındandır.Tedavi: Bildiğimiz sofra tuzu ile akv...

Balık Kenesi

Balıkta özellikle solungaç tarafına yakın yerlerde gözle görünebilecek bir hastalıktır.Bu hastalık balıkta kendini kuma sürtmeyle anlaşılır.İmkanınız varsa balığın üzreinden keneyi alabilirsiniz. ...

Bakteriyel Enfeksiyon

HASTALIK ADI : Bakteriel EnfeksiyonNASIL ANLASILIR ? ( Teshis etme ) Diagnoz : Deri altinda beyazlıklar.Balikta kontrolsüz sallanma hareketleri ...

Bağırsak İltihabı

Bir hafta kadar yemeden kesilen balık ayrı bir akvaryuma alınmalı hastalık kaybolana kadar az ve değişik yemlenmelidir,hastalığa sebep olan yemde bir süre verilmemelidir.Hastalığın oluşma sebepleri;-Yemde aşırı tuz bulunması...

Ani Isı Değişimleri

Akvaryumun ısısı besleğimiz balıklarımızın ihtiyaç duydukları ısıda sabitlenmelidir.Isıdaki değişimler balıkları olumsuz etkiler.Balıklara istedikleri ısı verilmediği takdirde hastalıklar ortaya çıkacaktır.Bu durumda ortaya çıkan hastal...

Bitkiler ve Azot

p style=margin-bottom: 0cm;Bu yazıda amonyak, nitrit, nitrat vb. azotlu bileşiklerin bitkiler tarafından kullanılmasına değineceğim. Yalnız baştan söylemem gereken birkaç şey var. Nasıl balıklarımıza bakarken onların ihtiyaçlarını karşılıyor,...

Bakteriyel Solungaç

Micro bakterilerin sebep olduğu bu hastalıkta, balıklar suyun yüzeyinde yüzer, yem yemez, solunum hızlanır ve solungaç kapağı normalden fazla açılarak kenarlarında beyazlık oluşur. Yüksek oranda ölümlere yol açan bir hastalık türüdür. ...

Kolomnaris

Bu hastalık balıkların vücudunda yuvarlak delikler açmaya başlar.Açılan deliklerde sarımsı yapışkan bir madde görülür.Yüksek sıcaklıkta fazla,düşük sıcaklıkta az görülür.Bu hastalık solungaçlarda görülürse kılcal damarları etkileyerek bal...