Koi Havuzuna Dair Herşey

Koi havuzunun kurulması

 Ana bölümde verilen talimatlar birkaç ilave yapılarak Koi havuzlarına da uygulanabilir.

Koi'lerin boyu 1 metreden fazla uzayabilir! Boyları nedeniyle Koi diğer havuz balıklarına oranla daha fazla alana gerek duyar.

En basit kurallardan biri:

Yaklaşık 50 cm uzunluğundaki bir Koi için 1 m3 su gereklidir.

Birkaç modelin dışında pek çok prefabrik havuz uygun değildir.

Genellikle daha geniş havuzlar daha uygundur. Geniş olan bir havuzların su bakımı küçük olan havuzlara nazaran daha azdır.

Koi havuzlarında genellikle dik kenarlar bulunur. Sığ bataklık bölgelerinde, balıklara bitkilere takılabilirler ve genellikle kendi kendilerine kurtulamazlar. İdeal olanı, Koi havuzlarında yaklaşık 25cm yüksekliğinde dikey kenarlar olmasıdır. Böylece, süs balıklarının rakun veya kedi gibi kara hayvanları tarafından zarar görmesi engellenmiş olur. Bazen bu kara hayvanları balıkların havuzdan sıçramasına neden olabilir.

Ortalama bir Koi havuzu 0.5 - 1 metre derinliğinde olmalıdır. Balıkların kış uykusu için suyun derin bölümlerinin en az 1.5m ya da daha iyisi 2m olması gerekir.

Pek çok Koi sever şimdilerde havuzları için özel ısıtıcılar kullanmaktadır. Su sıcaklığı yıl boyunca 20 °C’de korunmaktadır.

Bu durumlarda balıklar yıl boyunca aktiftir ve beslenmeleri gerekir. Bu durumda balıkların kış uykusuna yatmaları tabii ki mümkün değildir. Süs balıklarına bir zarar gelmez, Koi kış uykusuna yatmaya zorlanmaz.

Başka bir alternatif de, sera gibi, kışın havuzun üzerini kapatan hava geçirgen bir çatı kurmaktır. Bu durumda su sıcaklığındaki artış balıkları kışın aktif durumda tutmaya yetmeyecektir.

Su göstergesinin kontrol edilmesi

Bahçe havuzunuzun su hacmi bütün bakımlar için önemlidir, çünkü çeşitli düzenleyicilerin ve su bakım ürünlerinin dozajı su miktarına bağlıdır.

Doldurmadan önce ve sonra su göstergenizdeki sayıyı kaydederek kontrol edin. Mümkünse, çok su gerektiren ev işlerinden kaçının.Su tüketimini kaydedin. Bundan sonra havuzun üçte ikisini doldurun ve suyu hazırlayın. Sonra havuzu tamamen doldurun.

Havuzun doldurulması için tavsiye:

Havuzu bir kerede tamamen doldurmayın. Yalnızca bir kaç aşamada doldurun. Güçlü su basıncı havuz koruyucuya ve zemine basınç uygular.

Havuza bir kaç aşamada su doldurulursa, koruyucu normal basınç altında kendini ayarlayıp uyarlamak için yeterli zaman bulacaktır. Bunun nedeni gücün daha az etki etmesidir. Havuzun üçte ikisi doldurulduktan sonra su hazırlanmalıdır.

Su hazırlama talimatları aşağıdadır.

Havuzu doldurmak için suyu hızla püskürtmeyin. Dekorasyonunuzun çoğuna zarar verir ve çakılı karıştırır. En kolayı suyu düz bir plastik tüpe ya da kovaya doğru püskürtmektir. Kabı daha sonra havuzdan çıkarmak için en iyisi bir iple bağlamaktır. Daha önce temizlik maddeleri ya da başka kimyasal maddelerle kullanılan kapları kullanmayın.

Havuz suyunun kullanıma uygun hale getirilmesi

Çevre kirliliğinin artmasından dolayı, musluk suyumuzun kalitesi gün geçtikçe düşmekte ve insanlara zararlı mikropların yok edilmesi için içine güçlü klor ya da dezenfektanlar eklenmektedir. pH değeri çoğunlukla yumuşak bazik bölgededir (7.5’tan 8.5’a kadar). Diğer sorun kaynakları, yüzen ve yapışan yosunların büyümesinden sorumlu olan nitrat ve fosfat değerleridir. Tabii ki havuz suyunu etkileyen başka pek çok çevresel faktör vardır.

Kristal berraklığında havuz suyu ve sağlıklı bir havuz

Yüzen yosunları (yeşil, bulanık su) ve hastalıklara yol açan bakterileri hiç bir şey UV ışığı kadar etkili biçimde yok edemez. Bunu göz önüne aldığınızda, sera UVC Havuz Temizleyici'nin havuz bakımını kolaylaştırdığını göreceksiniz. Ayrıca uzun boyutlarından ötürü, su ortalama süreden fazla UV ışığına maruz kalır. Bazı modellerde mevcuttur ve bakımı kolaydır.

 

sera UVC Havuz Temizleyicileri

Farklı watt değerlerindeki UV-C Temizleyici serileri, her havuz için doğru performansı seçmenizi kolaylaştırır.

Yüzen yosunları yok etmek için

Filtre, su devresinde UV-C temizleyicinin arkasına takılmıştır. Bu yerleştirme ile bağlı yosunlar filtre tarafından hemen toplanır ve filtrenin temizlenmesiyle kolaylıkla yok edilebilir.

Dezenfekte etmek ya da hastalık tedavisini desteklemek için

Temizleyiciye geçmeden önce suyun bulanıklığını gidermek önemlidir. Böylece parazitlerin parçacıkların gölgesinde fark edilmeden geçmesini önlenir. Bu nedenle filtre su devresindeki UV-C Temizleyiciden önce yerleştirilmelidir. Pompaların yeri, filtreden önce takılırsa parçacıklarla tıkanmayacağı için daha az önemlidir.

İyi işleyen bir havuzda bitkilerin çok önemli bir rolü vardır. Dekoratif yönlerinin yanı sıra balıklar için oksijen, gizlenme ve yumurtlama yeri sağlarlar. Dahası zarar verici yosunlara karşı besleyici rakiplerdir. Çok sayıda bitki türü sayesinde çok çeşitli tasarımlar yapılabilir.

Aşağıda farklı bitki türleri yer almaktadır:

• Sualtı bitkileri

• Yüzer yapraklı bitkiler

• Bataklık bölgesi bitkileri

• Sazlık bölge bitkileri

İlerleyen sayfalarda bazı bitki örneklerini bulabilirsiniz.

Akvaryum satıcıları stoklarda pek çok tür bulundurur ve doğru seçimi yapmanız için size nitelikli yardım sağlayabilirler.

Lütfen bitkileri doğadan koparmayın!

Sualtı bitkileri

Bu bitkiler havuzdaki biyolojik denge için önemlidir. Suya oksijen sağlar ve kirletici maddeleri ayrıştırırlar.Hızlı gelişen bitkiler, özellikle seratofilum ve su mercimeği, yosunlara karşı besleyici rakiplerdir ve bu yüzden önemle tavsiye edilir.

Seratofilum
Ceratophyllum demersum, çoğunlukla bol besinli, sakin sulada yüzer, su derinliği: 150 cm'e kadar Boyları : yaklaşık 50 cmdüğün çiçeği
Ranunculus circinatus su derinliği: 30 cm'e kadar Boyları: yaklaşık 100 cmSu mercimeğiElodea sp. hızla kök salar ve suyu oksijen bakımından zenginleştirir. İlk dikim için uygundur. su derinliği: 100 cm'e kadar Boyları: 100 cm’den fazlabladderwort
Utricularia vulgaris su derinliği: 50 cm'e kadar Boyları: en fazla 50 cm

Yüzer yapraklı bitkiler

En çok bilinen ve en popüler yüzer yapraklı bitkiler nilüferlerdir. Su altı bitkilerinin ihtiyacı olan ışık alanını kapamamalarına dikkat edin. Yüzer yapraklı bitkileri gölün belli bir kısmında sınırlamanızı öneririz. Bitkiler sınırlanan alanı aşarsa, yaprakları yavaş yavaş azaltın.

Nilüferler en güzel havuz bitkilerinden biridir. Havuzun boyutlarına uygun nilüferler seçin, çünkü pek çok çeşidi yalnızca geniş havuzlar için uygundur.

Bitkileri dikmeden önce köklerinden çürüyen noktaları çıkarın. Akvaryumcunuzdan bitkilerin dikimi, kış uykusu ve bakım hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bataklık bölgesi bitkileri

Havuz kenarları havuzun görsel sınırlarıdır ve pek çok canlı için değerli bir yaşam alanı oluşturur. Bu bölgelerde bitkileri doğru biçimde derlerseniz, ilkbahardan sonbahara kadar çiçek açan güzelliklerin tadını çıkarırsınız. En çekici düzenlemeyi yapmak için, en uzun bitkileri (ana görünüme göre) arka tarafa dikin.

su yoncası
Menyanthes trifoliata
Bataklık fasulyesi güneşli noktalara dikilmelidir!
  • çiçek açama zamanı: Mayıs - Haziran
  • boyları: en fazla 30 cm

Çiçek açan saz
Butomus umbellatus
  • çiçek açma zamanı: Haziran - Ağustos
  • su derinliği: 30 cm'e kadar
  • Boyları: 80 – 100 cm arası

Mübarek otu
Geum rivale
  • çiçek açma zamanı: Mayıs - Haziran
  • boyları: 30 cm


Bataklık kadife çiçeği
Caltha palustris
çoğunlukla bol besinli, sakin suda yüzer
  • çiçek açma zamanı: Nisan - Haziran
  • boyları: yaklaşık 30 – 40 cm

Nemli bölgesi bitkerli

Kına çiçeği
Lythrum salicaria
çalılıkları oluşturur!
  • çiçek açma zamanı: Temmuz - Eylül
  • su derinliği: 20 cm'e kadar
  • Boyları: en fazla 150 cm

süsen
iris sp.-doğada bu bitki korunur!
  • çiçek açma zamanı: Mayıs - Temmuz
  • boyları: yaklaşık 60 – 80 cm

Yılan yastığı
Calla palustris
rhizomes köksüz yatay saplar da suda yüzer durumda bırakılabilir.
  • çiçek açma zamanı: Mayıs - Temmuz
  • boyları: en fazla 30 cm


Su sinir otu
Alisma sp.-Arten
  • çiçek açma zamanı: Haziran - Ağustos
  • boyları: yaklaşık 60 – 80 cm

Hassas ve zayıf bitkiler büyük Koiler tarafından kısa zamanda yenir, bu yüzden yalnızca sağlam türleri seçmenizi öneririz. En iyi sonucu geniş nilüferlerin verdiği görülmüştür.

Bir Koi havuzunda bataklık bölgesinin bulunması sorun yarattığı için, pek çok havuz sahibi başka bir çözüm yolu bulmuştur:

Ana havuzun yanı sıra, Koilerin giremediği bir kanal yapmışlardır. Bu kanal bataklık bitkileriyle kaplıdır ve havuz suyu içine bir pompa ile verilir. Bu bitki filtresi, nitratın sualtı bitkileri ve bataklık bölgesi tarafından parçalanmasının yerine geçer. Ancak havuz filtresinin biyolojik fonksiyonunun yerine geçmez.

Mevsim

Bitki dikmek için en iyi zaman ilkbahardan yaza (Nisandan Ağustosa) kadar olan zamandır. Bu süre içinde su sıcaklığının daha yüksek olmasından dolayı bitkiler hızla kök salar. Akvaryumcunuz da bu süre içinde en geniş seçenekleri sunabilir.

Sualtı bitkileri ve yüzer yapraklı bitkiler

Bu çeşitler en iyi şekilde, uzun bir süre bir bölgede tutulsalar bile kolaylıkla (örneğin uzun bir çubuk yardımıyla) çıkarılabilecekleri bitki sepetlerinde yetiştirilirler. Sepetler önce astarla kaplanmalı, sonra kaba kum ya da çakılla doldurulmalıdır. Daha sonra seratofilum ya da su mercimeği gibi bitkiler içine yerleştirilir.

Yalnızca balıklar havuzda doğru atmosferi, hayatı ve sürekli hareketi sağlayabilir. Japon balığı ya da göz alıcı Koi, bahçe havuzu için uygun, güzel balık örnekleridir. Evcil hayvan mağazalarında ya da bahçe merkezlerinde, geniş bir balık seçiminin yanı sıra bahçe havuzunuza en uygun miktarda balık koyabilmeniz için öneriler de alabilirsiniz.

Havuzu sonbaharda kurarsanız balıkları bırakmak için ilkbahara kadar bekleyin, böylelikle balıklar ilk kış mevsiminde sıkıntıya girmez.

Bütün balıkları aynı anda bırakmayın

Bir kaç (2 – 4) balıkla başlayıp, her seferde bir kaç balık ekleyerek, bir kaç hafta süreyle havuz istediğiniz şekilde doluncaya kadar, sayıyı artırmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle havuz balıkların atıklarını ayrıştırmak için gereken bakterilerden yeteri kadar yetiştirebilir.

Ayrıştırma sürecinin hızlandırılması

Koi (Taisho Sanshoku)

Bir ya da iki gün sonra nitrit-Testi ile suyun nitrit seviyesini kontrol edin. Nitrit seviyesi 0.1 mg/l’nin (ppm) altına indiğinde balıkları bırakabilirsiniz. Balıklarınızın oldukça büyüyeceğini ve hızla çoğalabileceğini unutmayın!

 
 
 
 
 
 
 
Altın orfe
Japon balığı
Japon balığı
Kaya balığı
Altın kiliz
Mersin

Temiz ve berrak su, bahçe havuzunun içinde ve çevresinde yaşayan hayvanların ve bitkilerin yaşam koşulları için son derece önemlidir. Su değişimleri, güneş ışığı, yağmur ve havuzun içine düşen cisimler (örneğin yapraklar) su koşullarının değişmesine neden olur.

Doğal havuz düzenlemesi değişimleri dengelemekte yetersiz kalırsa, yosunların güçlenmesine yol açacak ve bitkiler ile balıklara zarar verecektir.

Bahçe havuzunda kontrol dışı yosun gelişimi ve balık hastalıkları neredeyse daima uygun olmayan su koşullarından kaynaklanır. Bu yüzden en önemli kimyasal su parametrelerini düzenli olarak kontrol etmek çok önemlidir.
 

Sıcaklık

GH Toplam sertliği

İdeal: maksimum 25°C

 İdeal: 6 – 16 °dGH

 

 

KH Karbonat sertliği

pH değeri

İdeal: 5 – 10 °dKH

İdeal: pek çok balık için 6,5 – 7,5 Yüksek pH değerleri yosun gelişimine neden olur.

NH4/NH3 Amonyum/amonyak

NO2 Nitrit

İdeal: 0,0 mg/l (ppm)

İdeal: 0,0 mg/l (ppm)

0.02 mg/l üzeri tehlikeli

pH değerine bağlı

0,3 – 0,9 mg/l (ppm) NO2

(nitrit- azot [NO2-N] seviyesi0.1 – 0.3 mg/l [ppm] arasındadır): su kirliliği

NO3 Nitrat

Fe Demir

İdeal: Maksimum 20 mg/l (ppm)

İdeal: 0,5 – 1,0 mg/l (ppm)

O2 Oksijen

Cu Bakır

İdeal: 4 mg/l (ppm) üzerinde:

yeterli oksijen

İdeal: 0,0 mg/l (ppm)

1.0 mg/l (ppm) üzerinde: bahçe havuzunda yaşayan bütün canlılar için ölümcül (tehlikeli ağır metal)

Cl Klor

PO4 - Fosfat

İdeal: 0,02 mg/l (ppm)’den az

Ideal:
max. 1 mg/l

Sert suya ne sebep olur?

Yağmur suyu kireçtaşına ya da mineral bakımından zengin toprağa sızarsa çözünür:

kalsiyum + magnezyum = toplam sertlik (GH)

ve

karbonat + hidrojen karbonat = karbonat sertliği (KH)

Havuz balığı beslemek için en uygun su sertliği değerleri 6 – 16°dGH ve 5 – 10°dKH arasıdır.

Asidik ve bazik suyun oluşması

Suyun asidlik ve bazlık derecesi pH değeri ile ifade edilir. Su asidik oldukça pH değeri düşer. Diğer taraftan, suyun bazlık derecesinin yükselmesi pH değerini yükseltir. pH değeri 0’dan (kuvvetli asidik) 14’e (kuvvetli bazik) kadar uzanır. Nötr suyun pH değeri 7.0’dır. Musluk suyunun pH derecesi, içme suyunuz hazırlanırken şehrinizin sular idaresi tarafından ayarlanır. Normalde musluk suyunun pH değeri (7.5 – 8.5).zayıf bazik Asidik su, su borularına zarar verir.

Yağmur suyu genellikle asidiktir, pH değeri 5.0'ın altındadır. Çoğunlukla, son derece asidik olan 3.5 pH değerini de gösterir. Yağmur suyu turba içeren topraktan sızarsa, hümik asitleri ve mevcut olan asitleri ayrıştırır. Bu alandan gelen kuyu suyu kesinlikle asidik olacaktır. Bunun aksine, yağmur suyu kireçtaşını yoğun bir şekilde içeren toprağa sızdığı zaman, su içinde bulunan asidik maddeler kireç taşı tarafından tutulur böylece su sert ve bazik hale gelir.

Fazla asidik ya da fazla bazik olan aşırı pH değerleri balıklar ve bitkiler için zararlıdır. Kırsal alanlarda bile, pH değeri 3.5’tan az olan bol miktarda asidik suyun sağnak yağışlarla havuza dahil olabileceğini unutmayın.

Amonyum/amonyak, nitrit, nitrat ve fosfat oluşumu

Bakteriler havuzun içinde bulunan balık pisliklerini ve diğer atıkları ayrıştırırlar. İşlem kesintiye uğrarsa suda zararlı maddeler birikir. Amonyak ve nitrit balıklar için son derece zehirlidir. Nitrat istenmeyen yosunların gelişmesine neden olur.

pH değerine bağlı olarak ya zararsız amonyum ya da zehirli amonyak oluşur. pH değeri 7.0’ın altında olduğu zaman amonyum oluşur. pH değeri yükseldikçe daha kuvvetli amonyum oluşur.

Azot döngüsü
 
Balıkların dışkısı, idrarı, protein parçalanması, üre
 
Amonyum/amonyak NH4/NH3
Nitrosomonas bakterileri amonyum/amonyak ve oksijeni işleyerek nitrite dönüştürürler.
 
nitrit NO2
Nitrobacter bakterileri nitrit ve oksijeni nitrata çevirir.
 
nitrat NO3 
İyi dengelenmiş sualtı bitkilerinin ve bataklık bitkilerinin dikilmesi nitrat ve fosfat seviyelerini düşük tutar.
 

Oksijen

Koi diğer balıklara, örneğin japon balığına göre daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu nedenle aşağıdaki noktaları Koi havuzlarında özellikle göz önünde bulundurmak gerekir:

• Havuz, mümkünse içine hiçbir yaprak ya da yabancı madde düşmeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Çürüyen bitki parçaları bol miktarda oksijen tüketerek balıkların oksijenini azaltır. Daha yüksek sıcaklıklarda, sudaki oksijen miktarı daha soğuk suya göre daha düşüktür. Aynı zamanda Koiler, beslenmeleri için daha çok oksijene ihtiyaç duyar.

• Suyu asla Koilerle kalabalıklaştırmayın. Bir seferde birkaç balık bırakın ve her zaman yetişkin bir Koinin ulaşacağı son büyüklüğü göz önünde bulundurun.

• Azar azar yem verin. Yenmeyen yemler suyu kirletir ve yosunların oluşmasına neden olur.

Muhtemel sorunları ortaya çıkmadan önce tespit etmek için oksijen seviyesinin oksijen Testi ile düzenli olarak kontrol edilmesini öneririz.

Oksijen azlığına karşı acil bir önlem olarak sera O2 plus kullanılabilir. Sorunu çözmek için, yukarıda listelenen nedenleri kontrol edin ve ortadan kaldırın.

Sıcaklık

Sazanların orijinal biçimine kıyasla, Koilerin hareketli ve canlı kalabilmeleri için biraz daha sıcak suya ihtiyaçları vardır.

18 ve 25°C arasındaki su sıcaklıkları en iyisidir. Pek çok Koi havuzu, yıl boyunca ortalama 20°C‘lik su sıcaklığını korumak için ısıtılır.

Tabi ki ısıtılmayan havuzlarda da Koi beslenebilir. Bu durumda balıklar sonbaharın son günlerinden ilkbahara kadar havuzun tabanında kış uykusuna yatar.

İlkbaharda su sıcaklığı 8°C‘nin üstüne çıktığında, düzenli olarak beslemeye başlayın.

Yosunlar suda doğal besin zincirine dahildir. Pek çok küçük organizma (örneğin protozoanlar, böcek larvaları) bunlarla beslenir, yalnızca yosun oluşumu aşırı derecede fazlalaşırsa müdahale edilmelidir.
 

Yüzen yosunlar

Havuz suyu yoğun biçimde yüklü ve kirlidir.

Bu tür su kirliliğinin nedenleri balıkların aşırı beslenmesi ve çürüyen yapraklar ile bitki parçalarının temizlenmemesidir. Bu nedenleri ortadan kaldırın ve kısmi su değişimi gerçekleştirin. Çatıdan gelen yağmur suyu havuza karışıyor.

Çatıdan gelen su, çevresel kirlilikle yoğun biçimde yüklüdür. Kuyu suyu ya da musluk suyu kullanın.

Havuzda humus ya da bahçe toprağı var.

Besleyici bakımından zengin humuslu toprak yosun oluşumuna neden olur. Havuzdan humuslu toprağı temizleyin ve çakılla değiştirin. Ayrıca yağmurun havuza humuslu toprak dökmesine izin vermeyin. Havuz kenarlarının tasarımıyla ilgili tavsiyeleri “Havuz inşası” bölümünde bulabilirsiniz.

Bataklık bitkilerini bahçe gübresiyle mi, turbayla mı, yoksa çim parçalarıyla mı gübreliyorsunuz?

Bu gübrelerde havuz suyunu kirleten nitrat ve fosfat bol miktarda bulunur. Büyük miktarda kısmi su değişimi gerçekleştirirken bunları havuzdan temizleyin.

Havuz suyu kötü kokuyor

Havuz suyu “dönmüştür”.

Güneşin çok fazla parlaması ve aşırı besleme, yosunların hızla gelişmesine neden olur. Besinler tüketilince yosunlar ölür ve çürür. Bu da sudan oksijen çeker. Bu şartlar altında bitkiler büyüyemez. 1/3 su değişimi gerçekleştirin. Bu kısmi su değişimini bir ya da iki günde bir tekrar edin.

Kaynak: Sera.de
Ekleyen: Furkan CAN

Yüzgeç Erimesi 2

Bakteriyel kökenli hastalıktır.Yüzgeç erimesi, balık hastalıkları arasında en genel olan ve en çok görünen hastalık çeşitidirBir çok bakterinin neden olduğu bastalık, diğer hastalıklarla eş zamanlı olarak görülebilir.Genelde tedavi edilebilen...

Ağız Yaraları

Teşhis: Baş kısmında özellikle ağız çevresinde oluşan beyaz mantar tabakası.Tedavi: Pamukçuk adıyla da bilinen bu hastalık tedavisinde balık ayrı akvaryuma alınır,diğer akvaryum dezenfekte edilir.Balık 10 lt ye 100 mg Terramycin'le tedavi e...

200x80x60 Akvaryum Yapımı

Merhaba ;Ölçüler: 200x80x60Hacim: 960 litreSump: 128 litreToplam: 1088 litredivstrongGene her zamanki gibi ilk başta bantlarımızı çektik./strong/div divstrong/strong /div divimg src=http://www.ak...

A'dan Z'ye Havuz Yapımı

div h1İnsanlar ve hayvanlar için daha iyi bir yaşam kalitesi: Kendi bahçe havuzunuz/h1/div div div pspan lang=tr-TRBahçe havuzunuzun ekosistemi, son günlerde doğada azalmakta olan, hayvan ve bitkiler için yaşayan bir çevre sunar...

Pul Dökülmesi

Teşhis: Oksijen yetersizliğinde olduğu gibi balık su yüzeyinde yüzer,hareketleri ağırdır,pullarının bir kısmı dökülmüştür.İlerleyen safhalarda pullar tamamen dökülür.Tedavi: Hasta balık ayrılır ve akvaryumun suyu tamamen değiştirilip deze...

Patlak Göz

Gözün birisi yada ikisi yuvasına sığmayacakmış gibi şişerek patlar.Daha çok Japon türlerinde görülen bu hastalık sonucu balı kör olur.Bazen gözlerini kaybeden balık bu şekilde yaşayabilmektedir.Nitrofurazon ihtiva eden bir ilaçla balık ay...

Ağız Fungusu

Balıkta ağız kısmına yakın bir yerde görülür,ağız kısımında beyaz bir tabaka görünür.Balık ağızında bozulma baş gösterir,hastalık ilerlemesi durumunda ağız çevresi bakteriler tarafından kemirilerek balığın ölümüne sebep olur. ...

Önce Can Güvenliği

divMerhabalar ;/div div /div divGün geçtikçe akvaryum ve canlılarına olan merakını , sevgisini , tutkusunu içinde barındıran , imkanları doğrultusunda ilk başlarda minik bir fanus'a bile razı olan ve daha sonra biraz bilgi v...

Yavru Balıkların Bakımı ve Beslenmesi

pMerhaba ;/p pGenel olarak yavruların bakım ve beslenme aşamaları aynıdır fakat bazı türler farklılıklar gösterebilir.Makalede genel ve olağan bakım,gelişme ve beslenmeye yer verdim./p pElimden geldiği kadar açık ve net yazmaklar bera...

Hastalıklı ve Sağlıklı Balık

Akvaryumlarınızı kurulum kurallarına uygun kurduysanız muhtemelen balıklarınız sağlıklı bir ortamda yaşayacaklardır.Balıkların hastalanma nedenlerini en önemlisi akvaryum sahipleridir.Hastalıklara davetiye çıkaran 3 temel neden vardır*-Ak...

Kabızlık

Balığın anüsünde asılı duran dışkı,gözle görülür karın şişliği,yeme ilgisizlik,ilerleyen durumlarda balığın hiç dışkı çıkarmaması ve yemden tamamen kesilmesi şeklinde görülür.Tedavi olarak balığa Parafin Oil'de yarım saat bekletilmiş kari...

İç ve Dış Parazit

Akvaryumda balığın türüne uygun olan su değerlerini ayarlarsak dış parazit oluşumuna izin vermemiş oluruz.Tabi sadece su bozukluklarından meydana gelmemektedir. Tüm hastalıkların başında gelen stres etkeni dış parazitte de önemli yer kapl...

Balık Sülüğü

Teşhis: Paraziti taşıyan balık,ondan kurtulmak için anormal hareketler yapar,Kuma ve otlara sürtünür.Tedavi: Bu belirtileri gösteren balıkları %3 oranında eritilmiş tuzlu suyla banyo yaptırılmalıdır.Bu banyo sülüklerin bayılarak düşmeleri...

Komple Akvaryum Yapımı

divstronguAkvaryumun ölçüleri:/u/strong 80x40x40 (h)/div divstronguHacim:/u/strong 128 litre/div divstronguCam kalınlığı:/u/strong 6 mm/div divstronguKayıt kuşak:/u /strongAlttan ve Üstten/div div...

Sprulina Yetiştiriciliği

p align=leftSpirulina Yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler/p t t /t/ttable width=100%ttr tdimg src=http://www.aalpbaz.com/images/spirulina01.JPG height=200 width=161 border=0 onload=NcodeImageResizer.crea...

Uygunsuz Su Şartları

Akvaryum suyunun hazırlanması kurallarına dikkat edilmemesi,balıkların hava keselerinin iltihaplanmasına ,deri üzerinde beyaz lekelerin oluşup derinin dökülmesine neden olur.Yapılması gerekenler;hemen akvaryumun 1/3 oranında suyu değiştirilme...

Malawi Gölü Su Değerleri

pH 7.5-8.6 kH 9-18 gH 10-15Katyon (meq/L) 2.45 Anyon (meq/L) 1.08-1.77 Na (sodium) (mg/L) 21.0 K (potassium) (mg/L) 6.4 Ca (calcium) (mg/L) 16.4-19.8 Mg (magnesium) (mg/L) 4.7-8.8 HCO3 + CO3 (bicarbonate,carbon...

Alternatif Vitaminler

strongALTERNATİF VİTAMİNLER./strong div      Balıklarımız, sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmeleri için alternatif vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarlar. Bu vitamin ve mineralleri bizler, akvaryumlarımıza alte...

Koi Havuzuna Dair Herşey

div h1Koi havuzunun kurulması/h1/div div div dl style=width: 318px;dtimg src=http://www.sera.de/uploads/pics/teichbau_116tb_14.jpg height=205 width=318 border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); //d...

Kaplumbağa Yetiştiriciliği

p align=leftKaplumbağa Yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler/p p align=justifyDünyada çeşitli kaplumbağa türlerinin gerek yemeklik gerekse süs amacıyla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunlardan yumuşak kabuklu kaplumbağa (emTrionyx si...

Japon Balığı Yetiştiriciliği

div h1İnsanlar ve hayvanlar için daha iyi bir yaşam kalitesi: Kendi bahçe havuzunuz/h1/div div div pspan lang=tr-TRBahçe havuzunuzun ekosistemi, son günlerde doğada azalmakta olan, hayvan ve bitkiler için yaşayan bir çevre sunar...

Farkı Türler Neden Bir Arada Bakılmaz

pMerhabalar ; /p pBu makalede siz değerli akvaristlere , cichlidlerini beslediğimiz göl ve nehirlerden , bu göl ve nehirlerde yaşayan cichlidlerden , birbirleri ile farklarından , beslenmelerinden, davranışlarından ve su kimyalarından bah...

Beyaz Benek

Çok sık rastladığımız ve önlem alınmazsı kısa sürede gereki olan önlem alınmazsa kısa sürede çok çabuk yayılan bir hastalık.Bu hastalık balığın vücudu küçük beyaz lekelerle kaplar.Bilinen bir parazit türüdür.Balıkta iğne başı büyüklüğünde gri...

Artemia Çıkarma Aparatı

divstronguGerekli Malzemeler ;/u/strong/div div /div divstrong2.5 Litrelik boş pet şişe/strong/div divstrongMaket bıçağı/strong/div divstrongSilikon/strong/div divstrongHava motoru/strong/div ...

Amerikan Tetralarının Bakımı

Pek çok yerde amerikan tetralarının ne kadar dayanıksız oldukları ile ilgili pek çok bilgi mevcuttur. Aslında bu bilgiler genelde bilgisizliğin ürünüdür. Tetralar için hassas denimesi kimi durumlar ve kimi türler için doğru olabilir ama pek çoğu a...

Bloat

Bloat hastalığı genellikle malawi gölü Mbuna cinsi balıklarında görülmektedir. Genellikle bloat hastalığı yanlış beslenme yüzünden ortaya çıkmaktadır. Genellikle bitkisel beslenen mbuna cinsi balıklara protein ağırlıklı yemler verildiğinde ve...

Ph-Kh-Gh-İletkenlik

Potentia hidrogeni [pH]pH bir çözeltinin asitlik veya bazlık ölçüsüdür. pH özel durumların haricinde 0-14 değerleri arasında bir skala yardımıyla ölçülür. pH sudaki hidrojen iyonu konsantrasyonunu negative logaritma değeridir. Suy...

Canlı Doğuran Yavrularının Yetiştirilmesi

p style=font-weight: bold;Canlı Doğuran Yavrularının Yetiştirilmesi/p po:p/o:p/p p style=text-indent: 35.4pt;Canlı doğuranların yavrularının yetiştirilmesinde belki de en büyük sıkıntı yine bu yavruların ebeveynleridir. Ne kadar...

Neon Hastalığı

İsminden de anlaşılacağı gibi neon tetra balığında görülen bir hastalıktır.Balıkta açık sarımsıya benzer lekeler görülür.Toplu ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. ...

Kolomnaris

Mantar hastalığı bir çok sebepten kaynaklanabilir. Bunların başlıcaları; Akvaryumda bulunan ölü balıklar, akvaryumun içindeki pislikler, yem artıkları, uzun süre temizlenmeyen filtreler, su kalitesinin düşük olması, hastalıklı başka bir balığ...

Balıkların Doğru Ve Doğal Beslenmesi

div pBalık yemi, dengeli beslenme için besinlerin, vitaminlerin, minerallerin, eser elementlerin ve safra maddelerinin balıkların ihtiyacına göre son derece dengeli karışımından meydana gelmelidir./p/div div pstrongSafra Maddeleri:...

Dropsy

Dropsy hastalığının oluşmasına neden olan etkenler şunlardır; su şartlarının kötü ve dengesiz olması, aniden olan ph değişiklikleri ve strestir. Bu etkenler yüzünden su balığın sindirim sisteminde birikir ve birtakım zehirli gazların oluşması...

Hava Kabarcığı

Özellikle kış aylarında, geniş çaplı su değişimlerinde şebeke suyu kullanılınca, suyun sıcaklığının aşırı derecede düşük olması nedeniyle yaşanan bir sorundur. Suyla ilgili tek endişe çoğu kişi için klor ve ağır metallerdir. Ancak bu soru...

Kaba Pislik Temizleme Aparatı

Merhabalar ; font size=4font size=2öncelikle belirtmek isterim ki /fontu font color=#0000ffbu düzenek rutin akvaryum bakımınızın yerine geçmez sadece ara bakım olarak nitelendirebiliriz. /font/u/fontdivfont size=4u...

Tüm Süs Balıkları İçin Yemler

divstrongfont color=#ff0000font size=5TATLI SU BALIKLARI/font/font/strong/div divstrongfont color=#ff0000 /font/strong/div divstrongfont color=#ff0000CİCHLİDLER /fontfont color=#000000(Sarıprense...

Haplochromisler Hakkında Herşey

p style=margin: 0cm 0cm 0pt;font color=#ff0000 size=3 face=Times New RomanstrongHAPLOCHROMİS/strong/font/p p style=margin: 0cm 0cm 0pt;o:pfont size=3 face=Times New Roman /font/o:p/p p style=margin: 0cm ...

Cichlidlerde İç ve Dış Parazit

p style=margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: center; align=centerspan style=color: red;font size=3 face=Times New RomanstrongDış Parazit/strong/font/span/p p style=margin: 0cm 0cm 0pt;font size=3 face=Times New Roman...

Odinium

Bu hastalıkta bakteri ve mantarın oluşturduğu bir hastalıktır.Balığın kuyruklarıyla  kanatları çürümeye başlaması oluşan bir hastalık.Daha sonra bu kısımların parçalanmasına sebep olmaya başlar,tedaviye başlanmaması halinde Gövdeye doğru...

Mbunalar

Bu ad altına toplanan balıklar ise (rock-dwelling)kayalıklarda yaşıyan balıklardır. Yaşam ortamı göz önünde tutularak yapılan adlandırma.Mbunada oturanların yöresel bir söyleyişleri de var ve bunlar için çok uygun bir isimdir. Malawi Gölü...

Tatlı Su Akvaryumlarında Ph Ayarı

spanBir akuaristin en büyük sorunlarından biri mevcut PH değerinin korunmasıdır. Çoğu hobici ise PH ‘ı etkileyen faktörlerin bilincinde değildir. PH söz konusu olduğunda kararlığı yani sabit seyretmesi en önemli koşullardan biridir. Her ne kad...

Balıklarda Kuma Sürtünme Nedeni

Akvaryumlarda sıkça rastlanılan bir sorundur. Özellikle çiklitlerin popüler olmasından sonra daha fazla farkedilmiş bir problemdir. Ancak çoğu zaman nedeni doğru tanımlanmayarak dış parazit hastalığı olarak algılanır ve buna uygun tedaviler d...

Oksijen Fazlalığı

Oksijenin az olması sorun yarattığı gibi fazlalığı da sorun yaratır.Fazla oksijen balıkların kan dolaşımları üzerinde olumsuz etkiler yaratır.Özellikle yavru balıklar bünyelerinin zayıflığı sebebiyle fazla oksijene dayanamaz ölürler.B...

Tipik Akvaryum Yapımı

divMerhaba ;Ön Cam: 27 cm/div divSağ Yan Cam: 27/div divArka Cam: 37/div divSol Yan Cam: 17/div divSol Çapraz Cam: 14/div div /div divstrongÖnce camlarımızın ölçülerini hesaplayarak kestirdim./strong...

Tüm Victoria Cichlidleri M-Z

pMbipia lutea/p pimg src=http://www.africancichlids.net/gallery/mbipia_lutea.jpg border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); //p pMbipia lutea 'porthole'/p pimg src=http://www.africancichlids.net/gallery/mbi...

Tüm Victoria Cichlidleri A-L

pAstatoreochromis alluaudi/p pimg src=http://www.africancichlids.net/gallery/astatoreochromis_alluaudi1.jpg border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); //p pAstatotilapia aeneocolor/p pimg src=http://www.afr...

Hidrokoride

Teşhis: Cilt üzerinde oluşan sarı lekeler.Daha çok solungaçlara yakın yerlerde yuvalanır,balığa vantuzlarıyla yapışarak süratle çoğalır.Tedavide geç kalınırsa özellikle yavru balıklarda çok ölümcüldür.Tedavi: %5 lik Metilen mavisi ile...

Çeşitli Sıcaklıklarda Oksijen Doyma Noktası

Sıcaklık (°C)      O2 (mg)/litre 10°        -           11,3 15°        -    ...

Haplochromineler

Bu ad altındaki balıklara ; Haplochromis Hilgendorf soyuna dayanan genleri nedeniyle bu ad verilmiştir. 18 türü bünyesinde bulundurur. Soysal bir adlandırma biçimidir.Bunlar:Aristochromis, Bucchochromis, Champsochromis, Chilotil...

Derin Kum Yatağı

pAmerika’da yıllardır Dr.Ron Shimek öncülüğünde yaygın olarak kullanılan bu sistemin dalgası yavaş yavaş Avrupa'da ulaştı. Amerika’da aşağı yukarı en yaygın sistemin DSB olduğunu söyleyebiliriz. Dergilere aktarılmadan önce, yada Deniz akvaryum...

Artemia Hakkında Herşey

p align=leftspanArtemia Sp. Nedir? Nasıl kullanılır?/span/p t t /t/ttable width=100%ttr td pimg src=http://www.aalpbaz.com/images/artemia01.JPG height=153 width=314 border=0 onload=NcodeImageResizer.c...

Peacocklar

Bu ad altındaki balıklara; Aulonocara soyuna dayanan genleri nedeniyle bu ad takılmıştır. Bu ad altında toplanan balıklar genelde etkileyici renklere sahiptir. Soysal bir adlandırma biçimidir.Malawi Gölünün açık sularında bulunurlar. Va...

Mbunalar Hakkında En Çok Sorulan 20 Soru Ve Cevapları

font color=#0000ffMerhabalar,Genellikle Mbuna türlerine yeni geçiş yapan üyelerimiz tarafından sıkca sorulan soruları bu yazıda genel olarak cevaplamaya çalışacağım.Üstadların eksiklerimi düzeltmelerinden memnun olurum.Umarım forum kir...

Jaubert Filtre Sistemi

pJauber sistemi, Prof. Jean Jaubert tarafından uygulandığı ve geliştirildiği için kendi ismi ile anılmaktadır. Prof. Jean Jaubert Deniz biyologudur ve Niza Üniversitesiyle Monako’daki Okyanus Müzesinde çalışmaktadır. Bu sistem Almanya’da hala ...

Yüzgeç Erimesi 1

YÜZGEÇ ÇÜRÜMESİ Hastalık türü : Bakteriyel.Organizmalar : Aeromonas, Psuedomonas ya da Vibrio.Tanım : Yüzgeç erimesi, balık hastalıkları arasında en genel olan ve en bilinenlerindendir. Bir çok bakterinin neden...

Yapım Aşamasında

font size=5Bu bölüm yapım aşamasındadır.../font ...

Bakteriler Ve Biyolojik Döngü Oluşumu

FAYDALI BAKTERİ ÖMRÜDoğada su, biyolojik filtreleme sisteminin bir parçası olarak birçok süreçten geçer. Bu süreçler günümüzde balık beslemekte başarıyı yakalamanın temel ilkeleri halini almıştır. Dört temel süreç sırasıyla şunlardır....

50x35x35

Ölçüler: 50x35x35Hacim: 61,5 litre div /div divimg src=http://www.akvaryum.com/Forum/dosyalar/50071/20081120_164459_IMG_3118_Small.JPG height=480 width=640 border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this);...

80x40x40 Akvaryum yapımı

Merhaba ;Ölçüler: 80x40x40Hacim: 128 litredivstrongGene her zamanki gibi ilk başta bantlarımızı çektik./strong/div divstrong/strong /div divimg src=http://www.akvaryum.com/Forum/dosyalar/50071/20081017...

Koi Yetiştiriciliği

p align=leftRenkli Havuz Balıkları Yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler/p t t /t/ttablettr td div align=centerimg src=http://www.aalpbaz.com/images/havuz01.JPG height=130 width=132 border=0 onload=Ncod...

Nitrifikasyon ve Bakterileri

div style=overflow: auto; div divMerhabalar ;/div div /div divBu makalede akvaryumlarımızdaki nitrifikasyon'u yapan bakteriler hakkında bilgi paylaşımı yapacağım.Fakat konuya ortadan girmemek adına önce biraz nitrifika...

Göz Fırlaması

Japon balıklarında görülen bir hastalıktır,balıklarda gözler göz yuvasına sığmayacak şekilde büyür daha sonrada patlayarak balığın kör olmasına yol açan bir hastalık türüdür. ...

Şişmanlık

Balıklarda fazla ve yanlış beslenme sonucu görülür.görünüşte zararlı değildir ama üretim yapmak istiyorsanız,balıkların şişmanlıktan yumurtalıklarının yağlanması ve bunun sonucu yavru üretiminin durması sorun yaratabilir.Kısırlık oluşabilir....

Oksijen Yetersizliği

Ciddi oksijen yetersizliklerinde balıkların ölümüne sebebiyet verilebilir.Aşırı bir oksijen yetersizliğinin olmadığı durumlarda balık az oksijen almasından dolayı hastalıklara karşı dirençsiz kalabilir.Belirtileri: Balıklar akvary...

Furunkukozis

Hastalık balığın sindirim sisteminde veya dıştan tahriş olan bölgelerde ortaya çıkar. Deri şişer, kabarcıklar meydana gelir. İçleri pembemsi veya kırmızımtırak sıvı ile doludur. Hastalık balığın solungaçlarında renk solmasına sebep olur. Eğer hasta b...

Balık Yengeci

Teşhis: Balık devamlı huzursuz bir hareketlik içindedir.Gözle rahatça görülebilen parazit,başındaki iki koluyla balığa tutunur ve kanını emerek beslenir.Bu parazit gerçek yengeç familyasındandır.Tedavi: Bildiğimiz sofra tuzu ile akv...

Balık Kenesi

Balıkta özellikle solungaç tarafına yakın yerlerde gözle görünebilecek bir hastalıktır.Bu hastalık balıkta kendini kuma sürtmeyle anlaşılır.İmkanınız varsa balığın üzreinden keneyi alabilirsiniz. ...

Bakteriyel Enfeksiyon

HASTALIK ADI : Bakteriel EnfeksiyonNASIL ANLASILIR ? ( Teshis etme ) Diagnoz : Deri altinda beyazlıklar.Balikta kontrolsüz sallanma hareketleri ...

Bağırsak İltihabı

Bir hafta kadar yemeden kesilen balık ayrı bir akvaryuma alınmalı hastalık kaybolana kadar az ve değişik yemlenmelidir,hastalığa sebep olan yemde bir süre verilmemelidir.Hastalığın oluşma sebepleri;-Yemde aşırı tuz bulunması...

Ani Isı Değişimleri

Akvaryumun ısısı besleğimiz balıklarımızın ihtiyaç duydukları ısıda sabitlenmelidir.Isıdaki değişimler balıkları olumsuz etkiler.Balıklara istedikleri ısı verilmediği takdirde hastalıklar ortaya çıkacaktır.Bu durumda ortaya çıkan hastal...

Bitkiler ve Azot

p style=margin-bottom: 0cm;Bu yazıda amonyak, nitrit, nitrat vb. azotlu bileşiklerin bitkiler tarafından kullanılmasına değineceğim. Yalnız baştan söylemem gereken birkaç şey var. Nasıl balıklarımıza bakarken onların ihtiyaçlarını karşılıyor,...

Bakteriyel Solungaç

Micro bakterilerin sebep olduğu bu hastalıkta, balıklar suyun yüzeyinde yüzer, yem yemez, solunum hızlanır ve solungaç kapağı normalden fazla açılarak kenarlarında beyazlık oluşur. Yüksek oranda ölümlere yol açan bir hastalık türüdür. ...

Kolomnaris

Bu hastalık balıkların vücudunda yuvarlak delikler açmaya başlar.Açılan deliklerde sarımsı yapışkan bir madde görülür.Yüksek sıcaklıkta fazla,düşük sıcaklıkta az görülür.Bu hastalık solungaçlarda görülürse kılcal damarları etkileyerek bal...